Pentru a înțelege tendințele în continuă schimbare ale produselor cosmetice, este interesant să aruncăm o privire asupra evoluției machiajului. Femeile și bărbații poartă produse cosmetice de secole, deși stilurile au suferit cu siguranță unele schimbări dramatice de-a lungul timpului. Să aruncăm o privire asupra evoluției produselor cosmetice.
Cea mai veche înregistrare istorică a machiajului provine din dinastia I a Egiptului (c.3100-2907 î.Hr.). Mormintele din această epocă au dezvăluit borcane unguente, care în perioadele ulterioare erau parfumate.
Unguentul era o substanță folosită pe larg de bărbați și femei pentru a-și menține pielea hidratată și suplă și pentru a evita ridurile de la căldura uscată. De asemenea, femeile din Egipt și-au decorat ochii aplicând culoare verde închis pe capacul de sub și înnegrind genele și capacul superior cu kohl, care a fost făcut din antimoniu (un element metalic) sau funingine.
Se crede că evreii au adoptat folosirea machiajului de la egipteni, deoarece referințele la pictura fețelor apar în secțiunea Noului Testament din Biblie.
Filosoful roman Plautus (254-184 î.Hr.) a scris: „O femeie fără vopsea este ca mâncarea fără sare”. Desigur, Plautus a fost un dramaturg, ceea ce i-ar explica preferința pentru aspectul unei „femei pictate” la acea vreme.
Romanii au folosit pe scară largă produsele cosmetice până la mijlocul secolului I d.Hr. Kohl a fost folosit pentru întunecarea genelor și a pleoapelor, creta a fost folosită pentru albirea tenului, iar roșul a fost purtat pe obraz.
Depilatorii erau utilizați în acel moment și piatră ponce a fost utilizată pentru curățarea dinților.
Femeile purtau plumb alb și cretă pe fețe în societatea greco-romană. Femeile persane foloseau coloranți cu henna pentru a-și păta părul și fețele cu credința că acești coloranți le permiteau să convoace maiestatea pământului.
În timpul evului mediu european, pielea palidă era un semn al bogăției. Femeile din secolul al VI-lea au căutat măsuri drastice pentru a obține acest aspect sângerând, deși, în schimb, prostituatele spaniole purtau machiaj roz.
Femeile bogate din secolul al XIII-lea au îmbrăcat rujul roz ca dovadă că își pot permite machiajul sintetic.
În timpul Renașterii italiene, durerea de plumb a fost folosită pentru a ușura fața, ceea ce a fost foarte dăunător pentru purtător.
Aqua Toffana a fost o pulbere de față populară numită după creatorul său, Signora Toffana.
Făcută din arsenic, Signora Toffana i-a instruit clientelei sale bogate să aplice machiajul numai atunci când soții lor erau în jur. Este interesant de observat că Tofana a fost executată mai târziu cu aproximativ șase sute de soți morți.
Cosmeticele au fost văzute ca o amenințare pentru sănătate în Anglia elizabetană, deși femeile purtau albușuri de ou peste fețe pentru un aspect glazurat.
În timpul domniei lui Carol al II-lea, machiajul greu a început să iasă la suprafață ca un mijloc de a contrazice paloarea de a fi în interior din cauza epidemiilor de boală.
În timpul restaurării franceze din secolul al XVIII-lea, roșul și rujul au fost folosite pentru a da impresia unui spirit sănătos, iubitor de distracție.
În cele din urmă, oamenii din alte țări au fost respinși de machiajul excesiv și au susținut că francezii „pictați” aveau ceva de ascuns.
În epoca Regenței, cel mai important element a fost rouge, care a fost folosit de majoritatea . În acel moment, sprâncenele erau înnegrite, iar părul vopsit.
Pentru a preveni o linie de păr scăzută, s-a purtat un bandaj pe frunte înmuiat în oțet în care excremente de pisici a fost ascuns.
Majoritatea rețetelor de machiaj foloseau ierburi, flori, grăsimi, coniac, legume, apă de izvor și, desigur, căpșuni zdrobite.
În această eră, pielea albă însemna o viață de agrement, în timp ce pielea expusă la soare indica o viață de muncă în aer liber.
Pentru a menține un ten palid, femeile purtau bonete, purtau umbrele de soare și își acopereau toate părțile vizibile ale corpului cu albitori și soluții de îndepărtarea petelor. Din păcate, mai mult de câteva dintre aceste remedii au fost letale.
Cele mai periculoase produse de înfrumusețare din acest timp au fost plumbul alb și Mercur.
Acestea nu numai că au distrus în cele din urmă pielea, dar au provocat și căderea părului, probleme cu stomacul, tremurături și chiar pot provoca moartea. Deși aceste pericole au devenit cunoscute prin moartea curtezanei Kitty Fisher, majoritatea femeilor au continuat să folosească aceste albitoare mortale.
În anii 1800, femeile foloseau belladonna pentru a-și face ochii să pară mai luminoși, chiar dacă știau că este otrăvitor.
Multe produse cosmetice au fost făcute de farmaciștii locali, iar ingredientele obișnuite includ mercurul și acidul azotic. Vopseaua de păr a fost făcută din gudron de cărbune, care este acum ilegal în America.
S-ar putea să te intereseze să știi că bărbații purtau machiaj până în anii 1850. George al IV-lea a cheltuit o avere pe smântână rece, pudre, paste și mirosuri. Cu toate acestea, nu toți bărbații purtau machiaj, deoarece mulți priveau un bărbat cu obrajii rugați ca un dandy.
Iată câteva rețete cu sfaturi de frumusețe utilizate la sfârșitul anilor 1800:
* Pentru îndepărtarea pistruilor: vânătăi și stoarceți sucul din buruieni, adăugați de trei ori cantitatea sa de apă moale, apoi scăldați pielea timp de cinci până la zece minute dimineața și seara .
* Ca spălare pentru ten: o linguriță de făină de sulf și un pahar de vin cu apă de var, bine agitat și amestecat cu o jumătate de pahar de vin cu glicerină și un pahar de vin cu apă de trandafiri. Frecați-vă pe față în fiecare seară înainte de a merge la culcare.
* Pentru a împiedica părul să devină gri: patru uncii de coji de nuci au fost infuzate cu un litru de apă, la care s-a adăugat o jumătate de uncie de cupru. Aceasta trebuia aplicată cu o perie moale la fiecare două până la trei zile.
* Pentru îndepărtarea ridurilor: topiți o uncie de ceară albă, adăugați două uncii de suc de bulbi de crin, două uncii de miere, două sticle de apă de trandafiri și o picătură sau două de otet de trandafiri și utilizați de două ori pe zi.
Victorienii au urât machiajul și l-au asociat cu prostituatele și actrițele (mulți le considerau una și aceeași). Orice indiciu vizibil de manipulare a culorii naturale ar fi privit cu dispreț.
La acea vreme, o femeie respectabilă folosea măști de casă pregătite acasă, majoritatea fiind bazate pe alimente precum fulgi de ovăz, miere și gălbenuș de ou.
Pentru curățare s-au folosit apă de trandafiri sau oțete parfumate. Ca regim de înfrumusețare, o femeie își smulge sprâncenele, își masează uleiul de ricin în gene, folosește praf de orez pentru a-și exfolia nasul și își lustrui unghiile. Rujul nu a fost folosit, dar pomada clară ar fi aplicată pentru a adăuga luciu.
Cu toate acestea, unele dintre aceste produse conțineau un colorant pentru a îmbunătăți discret culoarea naturală a buzelor. Pentru un aspect sănătos, sucul de sfeclă roșie ar fi frecat în obraji sau obrajii ar fi ciupiți (desigur din vedere).
Pentru ochii strălucitori, o picătură de suc de lămâie în fiecare ochi ar face trucul. Când machiajul a început să reapară, machiajul complet a fost încă văzut ca un păcătos, deși tonurile naturale au fost acceptate pentru a da un aspect sănătos, cu obraz roz.
Adevărata evoluție a început de fapt în anii 1910. Până atunci, femeile își făceau propria formă de rimel adăugând margele fierbinți de ceară la vârfurile genelor.
Unele femei ar folosi vaselina în acest scop. Primul rimel formulat a fost numit după Mabel, sora creatorului său, TL Williams, care a folosit această metodă.
Acest rimel este cunoscut astăzi sub numele de Maybelline. În 1914, Max Factor și-a prezentat machiajul. Vogue a prezentat femeile turcești care foloseau henna pentru a-și contura ochii, iar industria filmului a fost interesată imediat de aceasta tehnica.
Această tehnică a făcut ca ochii să pară mai mari, iar cuvântul „vamp” a devenit asociat cu aceste femei, vamp fiind scurt pentru vampir.
În acest deceniu, au fost introduse primele pulberi presate care includeau o oglindă și puf pentru retușuri.
După scurt timp a urmat roșeața pudră presată. Carcasa metalică a rujului, inventată de Maurice Levy, a devenit populară. De asemenea, în acest timp, rujul a fost tatuat pe buze de George Burchett, care era cunoscut și sub numele de „Doctorul de frumusețe”.
Această metodă nu a funcționat întotdeauna și vă puteți imagina consecințele cumplite.
În acest moment a fost utilizată cea mai veche versiune a unei coji de acid, care era o combinație de curenți acizi și electrici aplicați pe piele. De asemenea, un ac ar fi folosit pentru a introduce parafină în zona ochilor și obraji, deși nici acest lucru nu a avut prea mult succes.
Crema Nivea și-a făcut apariția în Germania, iar companiile, pentru a concura, au început să creeze creme constând din vaselină amestecată cu parfum.
Pentru a ajuta la pometi lăsate și gusa, femeile ar putea achiziționa pentru a purta o confecție cu aspect ciudat, cu curele de bărbie, care, evident, nu a funcționat.
Cu toate acestea, aspectul victorian a rămas la modă până când a apărut marketingul de machiaj în masă în anii 1920.
Femeia proaspăt emancipată din America a început să-și manifeste independența prin utilizarea gratuită a rujului roșu, care adesea era parfumat cu cireș.
La sfârșitul anilor ’20, machiajul vizibil era considerat o necesitate de către femeile din mediul rural, dar era încă privit de fetele de la țară.
În acest deceniu, luciul de buze a fost introdus de Max Factor. Au fost dezvoltate noi nuanțe de ruj roșu, deși au fost pe bază de săpun și foarte uscate.
Primul ondulator de gene a venit pe scenă, numit Kurlash. Chiar dacă era costisitor și dificil de utilizat, acest lucru nu i-a scăzut popularitatea. Rimelul sub formă de tort și cremă a fost extrem de la modă.
Din anii 1930 până în anii 1950, diferite vedete de cinema s-au dovedit a fi modelele tendințelor actuale în domeniul machiajului.
Îți amintești ochii de pisică profund conturați ai lui Audrey Hepburn? Odată cu anii ’60 și hipii au apărut un aspect de machiaj mai eliberat, de la buze albe și ochi cu căptușeală egipteană până la imagini pictate pe fețe.
Ochii puternic aliniați au continuat prin anii ’70 și ’80, cu o gamă largă de culori de umbre. Tendința de astăzi pare să fi revenit la aspectul mai natural cu o combinație de stiluri din trecut.
În lumea de astăzi, o femeie are literalmente sute de produse cosmetice pentru a alege, cu o mare varietate de culori și utilizări. Pentru un aspect mai tânăr, opțiunile disponibile sunt la fel de simple ca hidratatorii și întineritorii pielii, avansând la cojile chimice ale pielii, acum popularul Botox, injecțiile cu colagen și terminând cu liftingul chirurgical mai drastic.
Este important să reflectăm la frumusețea interioară a cuiva ca la adevărata frumusețe a unei femei. Frumusețea exterioară nu va rămâne pentru totdeauna, indiferent de măsurile drastice luate. Cu toții am auzit zicala: „Ochii sunt ferestrele sufletului”. Uită-te în propriile tale orbite, fă un bilanț al femeii din interior și fii fericit cu cine ești. Acest lucru se va reflecta asupra perspectivei tale asupra vieții, care va trimite un mesaj celorlalți și ți se va întoarce prin reacțiile lor la frumosul tău.